Het reinigen van edelsten en mineralen
Toen ik net begonnen was met het verzamelen van edelstenen en mineralen hoorde ik kort daarna het fenomeen reinigen. In eerste instantie dacht ik; reinigen? Ze zijn toch al schoon? Moet ik nu nog gaan poetsen ook? Jaren later kan ik hier best om lachen en vind ik het geen rare vraag.
Wanneer er wordt gesproken over het reinigen van edelstenen en mineralen wordt er gedoeld op het energetisch reinigen van. Nu hoor ik je denken, energetisch reinigen hoe zit dat in elkaar? Dat leg ik je graag uit in deze blog.
Waarom reinigen edelstenen en mineralen
Het reinigen van edelstenen en mineralen houd in dat de steen in kwestie wordt ontdaan van negatieve energie. Deze negatieve energie wordt gaandeweg opgenomen. Doordat de negatieve energie door de edelsteen of mineraal wordt opgenomen, zal de energetische werking van de steen verminderen. Dit is een ongewenst effect, de negatieve lading belemmerd de levering van de gewenste energie. Als je meer wilt weten over trillingen en energie van edelstenen en mineralen bekijk mijn blog over ‘energie en trillingen’.
Is het noodzakelijk
Is reinigen nodig? Dit is eigenlijk een persoonlijke vraag. Niet iedereen vind het namelijk nodig dat edelstenen en mineralen gereinigd moeten worden. Als je het aan mij vraagt of het nodig is zal ik zeggen nee, je hoeft het niet te doen. Als jij je er prettig bij voelt en het wel graag wilt doen dan houd ik je niet tegen.
Do’s and dont’s
Er bestaan intens veel manieren om edelstenen en mineralen te reinigen. In mijn opinie zijn niet alle methodes hiervoor geschikt. Ik heb ze even opgesomd.
Goed
Het branden van wierook
Het branden van een smudgestick
Door hematiet te gebruiken
Door seleniet te gebruiken
Maanlicht
Klankschaal
Fout
Direct contact met water
Direct contact met zout
Direct contact met aarde
Bloodstelling aan direct zonlicht
Uitleg over reinigen edelstenen en mineralen
Wat is er dan schadelijk aan het gebruik van water, zonlicht, aarde en/of zout? Door het gebruik van 1 van deze mediums kan je je edelstenen en mineralen permanent beschadigen. Er kan kleurverlies ontstaan, het verlies van glans, corrosie, barsten en breuken of in het uiterste geval kan de steen oplossen. Denk hierbij aan seleniet (satijnspaat). Dit is doodzonde van de steen. Sommigen beweren wanneer dit gebeurt de edelsteen zijn functie heeft volbracht en je hem niet meer nodig hebt. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Je hebt er namelijk (onbewust) zelf aan meegedragen dat dit is gebeurd.
Terug geven aan de natuur
Gesproken over de edelsteen die zijn functie heeft volbracht. Het valt mij op dat er een bepaalde trend gaande is. Wanneer de edelsteen klaar is met zijn werk kan hij terug worden gegeven aan de natuur. Mensen gooien of begraven hun edelsteen in de natuur. Ik vind dit zeer onverstandig, dieren kunnen deze edelstenen eventueel aanzien voor eten en hier ziek van worden. Om nog maar te zwijgen over mogelijke afgifte van (ongewenste)stoffen in de grond en/of het water. De flora en fauna is hier niet berekend.
Als jij klaar bent met de edelsteen/mineraal geef hem dan alsjeblieft door aan een volgend persoon zodat hij/zij hier heel veel plezier van kan hebben.